Categories
Uncategorized

Ipa Citra 16°

První IPA uvařená v pivovaru. a postup dodržen dle návodu v eshopu i na pytli. Chmelovar už se povedl, takže stupňovitost piva seděla – po schlazení 1.055 (Original Gravity).

Suroviny koupeny na Pivoteka.cz – Ipa Citra 16.

Postup uložen v Grainfather receptu: Recipes 352610.

Pivní etiketa.

Povedly se však nové chyby. Při sestavenní pivovaru jsem zapomněl vložit filtr před čerpadlo. Do 65°C vody se již sáhnout nedalo, takže odčerpat do hrnce, nasadit filtr a zase vodu zpět. Před vařením je opravdu dobré středovou trubičku vytáhnout co nejvýše. Zůstala nízko a slad ji plně zasypal. Bylo pak potřeba sáhnout do díla a trubičku zvednout. Popálené prsty mi snad pomůžou si toto pravidlo zapamatovat.

Varný den skončil kolem půl jedné i s úklidem. Dost pomohlo umytí nádobí u chmelovaru. Kvasnice do mladiny.

Kvašení proběhlo ukázkově. Nechal jsem nakonec o dva dny déle, ale při průměrné teplotě 19°C bublalo pivo skoro nepřetržitě.

Nalahvováno 12.12.2019. Moje první zkušenost s čištěním lahví. Koupil jsem tři kartáče, než jsem našel ten pravý a zároveň funkční způsob na vyčištění plísně ze dna lahví.

Etikety nalepeny 22.12.2019. Vyzkoušel jsem lepení mlékem a zafungovalo krásně. Asi u něj zůstanu.

Některé z lahví jsem daroval pod stromeček. První lahev jsme ochutnali na boží hod. Zatím velmi mladé pivo bez řízu a výrazného těla. Snad se to zpraví.